
Drygt en mil söder om Uppsala, några hundra meter från den lokala ”Kyrkviken” ligger Alsike kloster med en gammal skolbyggnad som den yttre ramen. Redan 1964 kom syster Marianne och syster Ella till Alsike, och tillsammans med syster Karin är de kommuniteten Helgeandsystrarna i Alsike.
Alsike kloster har varit en koinonia i Missionsprovinsen ända sedan bildandet 2003 och med engagemang har Sr Marianne Nordström under åtskilliga år suttit med i Missionsrådet, och Sr Karin Johansson ingick i Stödföreningens styrelse fram till årsskiftet, då Stödföreningen upphörde. Biskop Göran har det tillsynsmässiga ansvaret för koinonian.
Helgeandsystrarnas klosterfamilj beskriver sig med orden ”luthersk ifråga om det andliga arvet och högkyrklig ifråga om kyrkosyn, sakrament och ämbete” och arbetar aktivt ”för ett fritt stift för bekännelsetrogna kyrkomedlemmar som den enda gångbara lösningen på Svenska kyrkans inre konflikt”.
Sedan 1978 har Alsike kloster arbetat särskilt för och med flyktingar, och systrarna blev rikskända för ett antal år sedan, då polisen gjorde några markanta insatser. Idag verkar klostret accepteras som en fristad och arbetet med asylsökande flyktingar – både barn och vuxna – är ganska omfattande och präglar livet i den gamla skolan på ett färgglatt sätt.
Livsrytmen i klostret präglas även av gudstjänster och tideböner i kapellet. Systrarna beskriver det på följande sätt att ”om nu Guds vilja är viktig måste vi i en klostergemenskap ge oss tid att lyssna till Gud. Genom sitt Ord, Bibeln, talar han till oss. I tidebönens läsningar, psalmer och böner talar han och lyssnar i en ständig dialog sex gånger om dagen. I den tysta meditationen får Guds tilltal tid att sjunka in i oss och verka det Gud vill.”
Inför Påsken beskrivs det aktuellt på klostrets hemsida ”Att frälsa oss kostade Jesus Kristus livet. Han blev ett offer för våra synder. Under fastetiden vandrar vi med vår Herre Jesus Kristus upp till Golgata kors.”
Karneval
Sr Karin tillsammans med Susan, Eunice, Jennifer och Rose
Något ”dotterhus” i Kenya finns ännu inte. Men kontakterna till många enskilda i Evangelisk-lutherska kyrkan i Kenya (ELCK) har under de senaste åren stärkt. Sr Karin berättar vidare att nyligen har återvänt från en semesterresa till Kenya. På resan träffade hon bl a två kvinnor – Susan och Rose – som planerar att komma till gemenskapen i Alsike, när universitetsstudier och integrationsmyndigheter tillåter det.
Se även Månadsbrev i fastan på klostrets sida Aktuellt.
Jakob Okkels
Swish 123 445 32 21
PG 11 36 63-9
BG 5210-8131
Mer info under Stöd oss
Våra församlingar finns utspridda i Sverige. De är i varierande storlek och sammansättning. Gemensamt för dem att Guds Ord står i centrum, och sakramenten förvaltas.