
Församlingen har sitt ursprung i att Lutherstiftelsen i Göteborg, som svar på medkristnas önskan om förmiddagsgudstjänster i den tradition av bekännelsetrohet som Lutherstiftelsen representerar, gav undertecknad i uppdrag att med engagerade lekmän påbörja söndagligt gudstjänstfirande i lundabygden.
Namnet antogs efter drygt ett års tid då vi fann tiden mogen att se oss som en regelrätt församling och inte bara som en del av Lutherstiftelsens verksamhet. Evangelisten Markus, vars person och gärning vi reflekterat över vid ett bibelstudium, kan sägas företräda bl.a. kristen pionjärmission (jfr Apg. 15:37, 39) samt ett friskt, konkret och kärnfullt vittnesbörd om vår Frälsare. Detta är något som vi gärna vill skall prägla vårt församlingsliv.
Gemenskapen räknar ett drygt fyrtiotal personer i olika åldrar och med olika bakgrund. Det som förenar oss är den evangeliska kristna trosövertygelsen och en förväntan att gudstjänster och annan församlingsverksamhet skall erbjuda andlig uppbyggelse på Bibelns och bekännelsens grund.
De söndagliga gudstjänsterna är verkligen kärnan i vår verksamhet. Högmässa med nattvard firas ungefär var tredje söndag. Vid de tillfällen då vi enbart samlas till Ordets gudstjänst erbjuds vid kyrkkaffet ofta fördjupad undervisning eller vittnesbörd av olika slag. Det kan vara anföranden om innebörden i gudstjänstordningen och skildringar av kristen mission i fjärran länder. För närvarande alternerar vi mellan två gudstjänstrum: IOGT:s samlingslokal och EFS-kapellet i staden, båda belägna i centrala Lund.
Gudstjänsten förbereds. Medlemmar i S:t Markus i Lund gör i ordning ett altare för söndagens högmässa.
Efter söndagens gudstjänst samlas församlingen i Lund till kyrkkaffe.
Vår församling samlar nästan undantagslöst män och kvinnor som under en längre tid fostrats in i den klassiska liturgin. Det är medkristna som lärt sig lyssna till förkunnelse av en viss längd vilken förutsätter grundläggande bibelkunskap och insikter i den kristna trosläran med dess begreppsvärld för att bli förstådd. Man frågar sig ibland självrannsakande och med viss oro om medmänniskor som inte alls känner till denna kyrkliga tradition är förmögna ta till sig den andliga föda som vi vill erbjuda. Även om svaret på detta spörsmål skulle bli nekande vore det ändå fel att avhända sig den form för gudstjänstfirande som med rätta upplevs så uppbygglig, ja livsnödvändig för envar som lärt sig uppskatta dess andliga rikedom.
Ett näraliggande bekymmer är hur vi som engagerade kristna föräldrar skall förmedla denna kristendomstradition till våra barn? Här är vi mycket glada för vår söndagsskola och våra söndagsskolelärare. Man får också förlita sig på att Guds ord i liturgi, psalmer och förkunnelse påverkar barnens sinnen på ett välsignelserikt sätt även om det är mycket de inte förstår.
Det är en ständig utmaning för oss att leva vår kristna kallelse som enskilda och som församling så att Herren kan låta vår gemenskap vara ett andligt hem för än fler medkristna. Församlingen är liten och många medlemmar är studenter som förmodligen kommer att lämna oss inom en inte alltför avlägsen framtid. Det är angeläget med en tillströmning av nya medkristna. Detta inte minst för att ett fullödigt församlingsliv kräver mycket lekmannaengagemang för att fungera på ett tillfredsställande sätt. Vår stora utmaning är att låta oss danas och vägledas av Herren så att vår församling upplevs som bibeltrogen, varmt mottagande, och frimodigt missionerande. Tillsammans med trossyskon världen över och i alla tider kan vi ha Herrens ord till församlingen i Filadelfia för våra sinnen:
”Se, jag har låtit en dörr stå öppen för dig, en dörr som ingen kan stänga, ty din kraft är ringa och du har hållit fast vid mitt ord och inte förnekat mitt namn. […] Eftersom du har bevarat mitt ord om uthållighet, skall jag bevara dig och rädda dig ur prövningens stund som skall komma över hela världen och sätta dess invånare på prov. Jag kommer snart. Håll fast vid det du har, så att ingen tar din krona” (Upp. 3:8, 10—11).
Patrik Toräng
Pastor i S:t Markus koinonia, Lund
Swish 123 445 32 21
PG 11 36 63-9
BG 5210-8131
Mer info under Stöd oss
Våra församlingar finns utspridda i Sverige. De är i varierande storlek och sammansättning. Gemensamt för dem att Guds Ord står i centrum, och sakramenten förvaltas.