Inspirationsdag i Skaraborg

2 oktober, 2019

– Rapport –

Den 31 augusti 2019 arrangerade Missionsprovinsen en inspirationsdag i Elimkyrkan i centrala Skövde. Temat för dagen var ”En Helig Allmännelig Kyrka” och talade gjorde biskop Bengt Ådahl och komminister Rolf Pettersson.

Vi var ett tjugotal personer som samlades, bl.a. från Skaraborg, Borås, Stockholm och Uppsala. Någon t.o.m. så långt som från Östersund – det säger något om intresset!

Dagen inleddes med mässa som firades enligt en något förkortad ordning för högmässa. Alla sånginslag sjöngs a cappella. Jag stod nästan längst bak av alla, men kunde ändå känna hur stark psalmsången bitvis var. Det var härligt – en mycket bra start på dagen.

Därefter gick vi en trappa ner, till församlingsvåningen där km Rolf höll ett bibelföredrag utifrån 1 Joh. 1. Rolf talade om Kristus som centrum och sändare i all församlingsgemenskap och mission, och därmed också om söndagens högmässa som församlingens centrum och det som allt annat utgår från. Mässa till mission, allt för att i Kristus ”glädjen skall bli fullkomlig”.

Efter föredraget blev det tid för frågor och samtal. Därefter åt vi lunch och fikade och sedan var det dags för biskop Bengts föredrag om ”Missionsprovinsen, möjligheter nu och framåt”. Biskopen talade dels om Missionsprovinsen på ett övergripande plan, varför vi finns osv, och dels rent konkret om hur de kan gå tillväga som i det lokala vill etablera en församling, antingen här i Skaraborg eller varhelst man bor. En av nycklarna som biskopen pekade på var att faktiskt komma igång och fira gudstjänst. Sedan blev det igen tid för frågor och samtal. Som avslutning sjöng vi SvPs 89 och tillsades HERRENs välsignelse.

Därefter fick de som önskade fortsatt kontakt och vidare samtal om församlingsbygge i Skaraborg skriva upp sig på en kontaktlista. Flera skrev upp sig och om Gud vill så träffas vi snart igen för att be och samtala om vägen framåt. I skrivandets stund planerar vi att ses söndagen den 22 september. Ta gärna med oss och vägen framåt i era förböner. Ske HERRENs vilja!

Det finns många som skall ha tack för hjälp på alla möjliga sätt inför och under inspirationsdagen: Först tack till Allsmäktig Gud för hjälp och välsignelse i allt! Sedan tack till bp Bengt och km Rolf för allt från förberedelser till mässa, föredrag och samtal. Tack till Elimkyrkan (EFK) att vi fick hyra kyrkan och till Bernt som välkomnade oss varmt och hjälpte oss praktiskt på plats inför och under dagen. Tack till min hustru Marie som gjort tidningsannonserna och ordnat mycket av det praktiska med mat m.m. inför och under dagen. Tack till Missionsprovinsens missionsutskott och till Kyrkliga Förbundet riks för generösa gåvor. Tack till Bengt Birgersson för idén om dagen. Tack till kh Jakob Appell, kh Markus Hagberg, km Magnus Magnusson, Anders Appelquist, Nils Töyrä och flera för hjälp, råd och tips i förberedelserna inför dagen. Tack också till alla som bett för det hela, tack till er som ber för fortsättningen här och naturligtvis ett varmt tack till alla er som kom och var med under dagen!

HERREN Allsmäktig Gud, Fader, Son och Ande, ske tack och lov, ära och pris, nu och för evig tid! Amen.

Oscar Wessman
Samordnare för dagen & en av Mpr:s prästkandidater