Mission i Tel Aviv/Jaffa, Israel

Bröder, mitt hjärtas önskan och min bön till Gud för dem är att de skall bli frälsta (Rom 10:1).

Paulus angelägenhet om frälsning för det judiska folket är även Missionsprovinsens i det påbörjade missionsarbetet i IsraelVid Provinskonvent 2024 beslutades att Missionsprovinsen ska fortsätta arbetet och göra en insamlingskampanj till förmån för det.

Missionsprovinsens prästkandidat i Israel – Sahar Sadlovsky-Gold – växte upp i ett judiskt hem strax söder om Tel Aviv. Via fotbollen kom han i nära kontakt med arabiska kristna, vars vänlighet fascinerade honom. Det ledde honom till Nya Testamentet och han kom till tro på Jesus. En dansk präst undervisade och döpte honom 2015. Sahars blivande fru Maria förde honom till Sverige. Här mötte han Missionsprovinsen och fick uppleva den evangelisk-lutherska gudstjänsten. För närvarande studerar Sahar för en master-examen i teologi vid Församlingsfakulteten i Göteborg. Hans önskan om att få bli präst för sina landsmän har prövats av Missionsprovinsens konsistorium, som har godkänt honom för prästvigning.

Planen är att tillsammans med andra kyrkor, församlingar och missionsorganisationer, bygga en hebreisk-språkig evangelisk-luthersk församling i Tel Aviv, där Ordet om Kristus blir förkunnat och sakramenten förvaltade för det judiska folket, för att de skall bli frälsta.

 

Gud har omsorg om det judiska folket, även efter de dramatiska dagarna i Jerusalem i samband med Jesu död och uppståndelse. Det lär oss bland annat Romarbrevet kapitel 9–11. Samtidigt kvarstår det aposteln Petrus bekände inför Stora Rådet: Hos ingen annan finns frälsningen. Inte heller finns det under himlen något annat namn, som givits åt människor, genom vilket vi blir frälsta (Apg 4:12). Gud vill att alla människor ska bli frälsta, men ingen kan bli frälst utan att evangeliet kommer inom hörhåll. Därför måste några gå till det judiska folket. Under bön och i tro vill vi föra evangeliet till Israels mest kosmopolitiska stad: Tel Aviv. Vår kallelsen innebär följande:

1. Evangelium på hebreiska i Tel Aviv

Vi vill förkunna evangeliet på det judiska folkets eget språk och på deras mark, med början i Tel Aviv, platsen där aposteln Petrus en gång förstod att evangeliet var för alla folk (Apg 10). Där vill vi plantera en hebreisk-språkig evangelisk-luthersk församling.

I Tel Aviv-Jaffa finns många hebreisktalande araber. Dem önskar vi också nå.

2. Kallelse och utsändande

Till detta utrustar, kallar och sänder (= prästviger) vi Ordets tjänare, i detta första steg Sahar Sadlovsky-Gold.

3. En församling växer fram

Sahars uppgift är att tillsammans med familj och medarbetare bygga en hebreiskspråkig evangelisk-luthersk församling, synliggjord genom Kyrkans sju kännetecken, såsom Martin Luther beskriver i Kyrkan och koncilierna.

4. Samverkan och stöd från nordiska lutherska präster

Till hans hjälp vill vi sända erfarna präster från de nordiska länderna.

5. Volontärer för församlingsbygge

När möjlighet ges vill vi sända volontärer till hjälp i praktiskt och andligt arbete.

6. Evangelisation i vardagen

Genom hemsida, gatu- och kafémission vill vi nå människor.

7. Biblisk litteratur på hebreiska

Vi arbetar för att producera liturgiskt, kateketiskt och evangeliserande material på hebreiska.

8. Ekonomiskt självbärande församling

Vi ber och arbetar för att församlingen på sikt ska bära sina egna kostnader.

9. Juridisk organisation i Israel

Under sommaren och hösten 2025 förväntas en NGO (Non Governmental Organization) bli godkänd av israeliska myndigheter för att sköta den ekonomiska administrationen.

10. Fortsatt växt i landet

Med Guds välsignelse hoppas vi att arbetet växer i Tel Aviv och så småningom vidare ut i landet.

11. Samarbete över nationsgränserna

Vi verkar i samarbete med andra evangelisk-lutherska kyrkor och missioner, vars stöd kommer att vara oumbärligt.

12. Fler understödjare

Vi önskar fler personliga understödjare, för att stå med i bön och ge ekonomiskt stöd.

13. Ledning och tillsyn

Missionen står under Missionsprovinsens ledning och Missionsbiskopens tillsyn.

Tel Aviv ligger på Medelhavets östra strand och är en modern stad. Den är sammanvuxen med den urgamla staden Jaffa (som i Bibeln kallas Joppe). I Tel Aviv bor ca 500 000 människor, men runt om i ”Stor-Tel Aviv” bor omkring tre miljoner i moderna förstäder. I hela Israel bor det ca 7,5 miljoner judar, vilket utgör ungefär hälften av alla judar i världen.

Tel Aviv är i hög grad en sekulär stad, likt många andra storstäder i världen. I Jerusalem däremot ser man fler religiösa judar i traditionella kläder. Även om många människor i Tel Aviv inte är ortodoxa judar finns här ett flertal synagogor. De flesta judar i Israel – ortodoxa eller inte – följer de judiska traditionerna med omskärelse, högtider och sabbat.

Mindre än 0,5 % av den judiska befolkningen i Israel är kristen. Det handlar om ca 20–30 000 kristna judar. De flesta tillhör messianska församlingar med baptistisk inriktning, spridda över cirka 285 församlingar i landet.

Hebreiska

Gamla testamentet skrevs på hebreiska. På 400-talet e. Kr. hade hebreiskan dött ut som talspråk men levde kvar i synagogans liturgi. På 1880-talet påbörjades en restaurering och modernisering av hebreiskan, och i dag är hebreiska Israels officiella språk.

Det är i Tel Aviv som vi vill påbörja ett arbete för att dela evangeliet och bygga en hebreisktalande församling på evangelisk-luthersk grund. Kriget i Gaza, inte mer än sju mil söderut, kastar en smärtsam skugga men påminner samtidigt om behovet av evangeliet om den verklige Fridsfursten.

Familjen Sadlovsky består av mamma Maria, pappa Sahar och deras två döttrar Thea (6 år), och Adiel (3 år). Thea går i skolan och Adiel i förskolan. Båda barnen är döpta och deltar gärna i familjens andaktsliv.

Maria har rötter i Tavelsjö i Västerbotten. Hon är utbildad sjuksköterska och förhoppningsvis snart behörig för arbete i den israeliska sjukvården. Hon har nu även israeliskt medborgarskap. Innan Maria gifte sig med Sahar och flyttade till Tel Aviv, var hon med i Sackeuskyrkan i Umeå.

Sahar växte upp i Bat Yam – en stad strax söder om Tel Aviv – i en traditionell judisk familj, som yngste sonen. Som tonåring hade Sahar inget intresse av religion och visste definitivt inget om Jesus förutom ”att han inte var jude”. Sahar spelade fotboll och i hans lag fanns några arabiska ungdomar som han blev vän med, och de var kristna. De talade inte mycket om sin tro men Sahar mötte i dem en vänlighet och godhet som han inte var van vid. Det gjorde honom så nyfiken att han började söka efter information om kristen tro. När han läste Matteusevangeliet blev han överraskad: Jesus var ju jude! Även Matteus var jude och skrev för judar. Och läsningen förde honom till tro.

Sahar döptes 2015 och gick med i Immanuel Church i Tel Aviv. Snart blev han anställd av missionsorganisationen Jews for Jesus som missionär. Han började också studera teologi vid ett evangelikalt seminarium i Netanya och har en bachelor-examen därifrån. Men han anade att det fanns fler perspektiv. När han mötte Maria lärde han känna Missionsprovinsen och började läsa luthersk litteratur. Nu är han på väg mot en master-examen (STM) i luthersk teologi vid Församlingsfakulteten i Göteborg/CTS i Ft Wayne, Ind.

Sahar blev antagen som prästkandidat 2019 och är nu färdig för prästvigning.

Kanske kan liknelsen om de förlorade sönerna i Lukas kapitel 15 hjälpa oss att förstå judarnas plats i Guds frälsningsplan. Liknelsen slutar med att fadern står utanför festen och vädjar till sin äldre son att komma in. Judarna – Abrahams biologiska barn – kan liknas vid den äldre brodern. Han förverkade sitt arv och står därför – som en avbruten gren – utanför festen! Men han utgör en smärtsam påminnelse om de biologiska judarnas ursprungliga kallelse.

Men när den helige Ande genom evangeliet kallar judar till tro på Jesus, får de tillbaka det verkliga innehållet i arvet från sina fysiska och andliga förfäder. Och i det avseendet är de något alldeles speciellt. Detta är Guds önskan och hans fadershjärtas längtan. Detta är också Paulus rop och klagan i Romarbrevet kapitel 9–11. Han längtar efter att hans judiska bröder ska hitta hem till Gud. Och kristna är i viss mening ålagda att dela Guds och Paulus smärtfyllda längtan.

När Paulus skrev Romarbrevet insåg han att det var viktigt att kyrkan, som alltmer bestod av hednakristna, aldrig skulle bli arrogant eller ge sin äldre broder intrycket att Gud var färdig med honom. Kyrkan är inte en hednakristen organisation; evangeliet är till “juden först”, och Paulus lär i Romarbrevet kapitel 11 att det genom Guds trofasthet för evigt kommer att finnas en kvarleva av judar i kyrkan till tidsåldrarnas slut. Gud vill till och med använda hednakristna för att väcka judar till avundsjuka och frälsa några av dem.

Sahar Sadlovsky Gold

Vi skriver i punkt 11 i visionen (sid 3): ”Vi verkar i samarbete med andra evangelisk-lutherska kyrkor och missioner, vars stöd kommer att vara oumbärligt”. Missionsprovinsen bildades 2003 och är alltså ung – och inte minst liten. Vi behöver stöd både från våra nordiska grannländer och från andra sidan Atlanten.

Redan från början har tre samarbetspartners varit med i planeringen och stöttat arbetet:

OIM/Eurasia

(OIM = Office of International Mission)

Detta är en av Missourisynoden (LC-MS) missionsgrenar och arbetar med olika missionsprojekt i både Europa och i Asien, med syfte att bygga evangelisk-lutherska församlingar och kyrkor, där sådana inte finns. Sedan hösten 2022 har OIM/Eurasia stöttat Missionsprovinsen i förberedelserna för församlingsbygget i Tel Aviv och kommer att vara ett kraftfullt stöd framöver.

Missionsstiftet i Finland

Det finska Missionsstiftet är Missionsprovinsens systerstift. Deras präster har redan vid olika tillfällen rest ner till Tel Aviv för att hålla gudstjänster och stötta den lilla gemenskapen i väntan på att vår prästkandidat blir prästvigd. Missionsstiftet deltar också med en representant i Missionsprovinsens Israelutskott.

Apple of His Eye

Detta är en fristående judisk-kristen missionsorganisation inom LC-MS. På olika sätt har Apple of His Eye (eng: ögonsten) deltagit i planeringen och ligger nu i startgroparna för att framför allt stötta ett kommande volontärprogram.

Litteraturarbetet

Ett särskilt viktigt område är att ta fram material på hebreiska – undervisnings- och evangelisationsmaterial, liturgiska texter och psalmer etc.

Det finns missioner som stöder evangeliskt-lutherskt litteraturarbete. En som redan gjort det är Luthersk Litteraturmission i Vännäs, som bekostat tryckningen av Luthers lilla katekes på hebreiska.

Jaffa hamn

Missionsprovinsens Missionsråd har tillsatt ett utskott med mandat att planera och genomföra missionsuppdraget till Tel Aviv.

Ordförande: Mattias Lindström, Örkelljunga
[email protected]

Kassör och sekreterare: Robert Holmqvist, Göteborg,
[email protected]

Ledamot: Anders Svensson, Göteborg
[email protected]

Samordnare: Bengt Birgersson, Göteborg
[email protected]

Representant från Norge: Jan Bygstad, Bergen
[email protected]

Representant från Finland: Petri Hiltunen, Kouvola
[email protected]

Israelutskottet arbetar nära Missionsprovinsens ledning: Biskop Bengt Ådahl, provinssekreteraren Jakob Okkels och stiftsprosten David Appell.

Kontakta oss gärna för mer information eller för besök i församling!

Norge

Kontonummer : 3000.70.73050
Skriv: Mission Tel Aviv

Finland

Suomen Luther-säätiö
Konto: FI59 1023 3000 2354 52
Referensnummer: 20161

Israelsutskottet har ställt samman en folder om Missionsprovinsens uppdrag i Tel Aviv. Men den har ställts samman innan det senaste kriget – Israel/Iran – bröt ut och ingen av oss vet på vilket sätt detta kommer att påverka vårt arbete.

Avsikten är att kunna använda foldern i vårt informationsarbete. Om någon önskar fler exemplar av foldern går det bra att meddela undertecknad, så skickar vi. Om någon har frågor om det som står i foldern, går det också bra att höra av sig. 

Nyhetsartiklar med temat ”Israel”

Stöd Missionsprovinsens arbete i Tel Aviv, Israel

Det finns flera viktiga sätt att stödja missionen i Tel Aviv! Det ena är bönen och det andra är det ekonomiska stödet.

Bed för familjen Sadlovsky, för familjens väbefinnande och för den lilla församlingen som samlas till enkel gudstjänst mestadels varje sabbatsafton, och om välsignelse över det fortsatta arbetet …

Du som önskar att bidra ekonomiskt till arbetet kan göra det på Missionsprovinsens konton:

Swish 123-445 32 21
PG 11 36 63-9
BG 5210-8131
Märk din gåva med ”Israel”

Kontakta oss

Bengt Ådahl, missionsbiskop,
[email protected]
David Appell, stiftsprost,
[email protected]
Jakob Okkels, provinssekreterare,
[email protected]
Mer info på
kontaktsidan

Ge en gåva

Swish 123 445 32 21
PG 11 36 63-9
BG 5210-8131

Mer info under Stöd oss

Våra församlingar

Våra församlingar finns utspridda i Sverige. De är i varierande storlek och sammansättning. Gemensamt för dem att Guds Ord står i centrum, och sakramenten förvaltas.

Läs mer

©  Missionsprovinsen | Skapad av Vestergård webb & design

Beställning

Jag vill beställa följande bok: