
Pastorn i S:t Petri gudstjänstgemenskap i Karlstad, Samuel Petersson, på bröllopsresa i Peru tillsammans med hustrun Rhoda, besökte i november den Evangelisk-lutherska kyrkans arbete i Chiclayo. Här är några av hans intryck från besöket:
Svetsaren och prästen José Cordoba skiner som en sol när vi möter honom. Äntligen ska kyrkan få köpa en egen tomt! Under ett halvår har hans svetsverkstad fått vara på annan plats, medan församlingen har samlats i hans hem. José är stolt när han tar med mig och Mattias för att visa tomten som ska köpas. För en västerlänning ser det mest ut som en mindre soptipp, mellan två radhuslänger – men här ska man få bygga kyrka!Mattias Lindström prästvigdes i Missionsprovinsen 2007 och tjänar som missionär för ELM-BV i Chiclayo sedan 2009. Han fungerar som präst, men också som ”direktör” för missionen på plats. Därför har han ansvar och har tagit hand om anslagna medel så att José och församlingen kan få köpa en tomt där kyrkan ska byggas.Mattias predikar i tre församlingar i Chiclayo, men han är speciellt engagerad i ”Jesús – la vida y verdad”. Det är en liten församling i ett av de fattigaste och farligaste områdena i Chiclayo. Detta blev speciellt märkbart då en dotter till en av de trogna i församlingen försvann med en knarklangares son. Familjen hoppas att mannen som stack av med dottern snart ska omvända sig och ta med henne tillbaka till hem och församling. Be gärna för detta!När jag och Mattias en kväll går iväg för att ha bönemöte i församlingen, så blir det inte som vi planerat. Det är ingen hemma där kyrknyckeln bevaras, men istället får vi kontakt med en man som befinner sig i djup nöd. Luthers fråga: ”Var finner jag en nådig Gud” bara skriker ifrån mannens innersta. Han är med i en starkt lagiskt präglad församling som förnekar treenigheten. Han behöver verkligen få höra om Guds nåd. Vi försöker hålla fram att det som Jesus har gjort är nog och att Gud, för Jesu Kristi skull, är nådig.Det är gott att se vilken fin kontakt Mattias har med sin församling och hur betydelsefullt det är att behärska det spanska språket. Människor i Peru har problem av olika slag. Landet är präglat av en romersk-katolsk bakgrund. Denna tro finns mest på ytan, medan sekularisering och vidskepelse håller människor borta från Gud. Därför behöver Guds evangelium förkunnas!Att vara missionär långt hemifrån är något som givetvis tar på krafter och ork. Ofta upplevs en press att kunna prestera mycket och visa upp resultat. Att komma med svensk mentalitet och effektivitet till Peru kan göra att tålamodet tryter. Allt går mycket långsammare och tar så mycket längre tid. Ett enkelt bankärende som man gör på tio minuter i Sverige, kan ta två timmar i Peru. Säger någon att han kommer kl 18, så kanske det först blir kl 19. I detta samhälle tjänar nu Mattias tillsammans med hustrun Elin och deras två barn, Joel och Elsa. Givetvis har det varit många kulturkrockar och svårigheter för dem, men det har också varit mycket spännande, lärorikt och välsignat.Vad kan du göra för att stötta missionen? Be för familjen, de uppskattar dina förböner! Skicka en hälsning till dem och uppmuntra dem:
Mattias Lindstrom
Apartado Postal 4, Chiclayo, Peru.
E-post: [email protected].
Man kan också stödja missionen ekonomiskt genom att skänka en slant till ELM-BV — plusgiro 5 58 43-7 — märkt ”Peru”.
Läs även missionsbiskopens blogg: Peru.
Mattias och José besiktigar den nya kyrktomten
Familjen Lindström
Swish 123 445 32 21
PG 11 36 63-9
BG 5210-8131
Mer info under Stöd oss
Våra församlingar finns utspridda i Sverige. De är i varierande storlek och sammansättning. Gemensamt för dem att Guds Ord står i centrum, och sakramenten förvaltas.