Så säger Herren

13 april, 2011

Biskop emeritus Arne Olsson har i en insändare i tidningen Dagen påpekat att prästen är kallad och sänd av Herren att förkunna hans ord.

För mig är tron …

Hörde P 1:s helgsmålsbön. Förkunnaren läste evangeliet Joh. 3:11–21. I den ingår vers 16, som säger vad evangelium är: att Gud så älskade världen att han utgav sin enfödde Son, för att den som tror på honom inte skall gå förlorad utan ha evigt liv. Så kom utläggningen: ”För mig är tron …”. Detta är vanligt i svensk predikan i dag. Vi får i många kyrkor inte höra en förkunnelse grundad på den bibeltext som lästs utan predikantens personliga tankar.
   En präst är kallad och sänd av Herren att förkunna hans ord. Den uppståndne Jesus säger i Lukas 24: Messias måste lida, och på tredje dagen skall han uppstå, och i hans namn skall det predikas omvändelse till syndernas förlåtelse för alla folk.
  
Det allvarliga är att inte tro på Jesus och ta emot det Jesus gjorde för oss. Den som inte tror är redan dömd (Joh. 3:18). Det allvarliga är inte den svaga tron. Att uppleva sin tro som svag, men ändå inte kunna vara utan Jesus, är tro. Genom att höra och läsa Guds ord, be och komma till nattvardsbordet får vi hjälp till fördjupad tro. Men då gäller det verkligen att få höra Guds röst i predikan.
   När förkunnaren säger: ”för mig är tron …”, talar han inte på sin Herres uppdrag.
Uppdraget är att förkunna: ”Så säger Herren”. Han ska förkunna vad Herren säger i sitt ord.
På den söndag som inleder Passionstiden i vårt kyrkoår finns det underbara budskapet om att Gud så älskade oss att han utgav sin enfödde Son. När vi tror på Jesus får vi syndernas förlåtelse och evigt liv. Det stora är att jag får tro att det Jesus gjorde på Golgata kors och i sin uppståndelse, det gjorde han för mig. Där kommer ”för mig” på rätt plats. Den som kommer till gudstjänsten har ingen hjälp för sin frälsning och evighet att få höra förkunnarens egna tankar om vad tron är. Vi behöver få höra Guds tankar i Bibeln om oss och om Jesus.
   Detta har jag skrivit för att uttrycket ”för mig är …” – alltså förkunnarens mänskliga tankar utan förankring i Guds ord – har blivit en trend också när det gäller Guds ord, tron och frälsningen. Men för ett sådant uppdrag har Herren inte sänt någon enda budbärare.

Arne Olsson
Missionsbiskop emeritus i Missionsprovinsen i Sverige och Finland