
S:t Mikaels församling i Torsby ligger i bostadsområdet Draken. Vårt kapell är beläget just där den s.k. ”lortbäcken” rann en gång i tiden. Bäcken delade samhället i två delar. Den östra delen utgjordes av kyrkan och dess omgivning. Den västra sidan var bebott av bruksfolket och bruket. Vilken annan plats passar bättre för att förkunna Guds förlåtelse och helande i Jesus Kristus än mitt i ”lortbäcken”?
Syndernas förlåtelse meddelas varje söndag och många gånger har personer som levt i smuts tagit emot reningen i Jesu blod. Här firas även högmässa med stor glädje. Mitt i Drakens område, mitt i ”lort” och smuts, renas människor till ett liv i Jesu närhet. Döden och mörkret byts i liv och ljus. Orenhet och synd blir förvandlat till renhet och förlåtelse.
Våren 2003, på en och samma dag, ringde tre av varandra oberoende damer och vädjade om att vi skulle hyra just den lokal vi hyr idag. Nu samlas vi fyra av veckans sju dagar till gudstjänst och diakoni. Lutherstiftelsen är huvudman och vi har tecknat ett avtal med LP-riksorganisation som bedriver beroendevård på kristen grund.
År 2003, samma år som Missionsprovinsen i Sverige bildades, öppnade S:t Mikaels församling sina portar. Församlingen är ansluten till provinsen och har visiterats två gånger. Kyrkoåret innevarande år inleddes med visitation av missionsbiskop Roland Gustafsson.
S:t Mikaels församling i Torsby
Bröderna Olsson, personer från familjer som lyssnar till efternamnet Olsson, figurerar i de flesta verksamheter i S:t Mikael. De spelar gitarr, sjunger av hjärtans fröjd, skriver dikter, berättar om förvandling genom Jesus Kristus, serverar kaffe, läser söndagens texter, bakar tårtor, uppmuntrar kyrkfolket och är alltid glada.
Fem dagar i veckan, morgon och kväll, sänder vi ”Vägen genom Bibeln” med Curt Westman. Programmet är till stor välsignelse för vårt område eftersom evangeliet går ut regelbundet i etern. En dam har köpt en extra radio enbart för att lyssna på ”Vägen genom Bibeln”. Frekvensen står alltid inställd och hon behöver endast sätta i kontakten i eluttaget.
Kent Nylander bär fram ännu en god tårta till kaffegemeskapen
Kent Nylander, tidigare missbrukare, numera aktiv i både Torsby och Karlstad, är initiativtagare till det diakonala arbetet i Karlstad. Anette Edqvist, även hon med ett förflutet av droger och
”Gud Är Trofast” står det över korset bakom de församlade från S:t Mikaels församling
Kan det verkligen vara möjligt att etablera ett evangelisk-lutherskt arbete mitt i en sekulariserad tid? Mänskligt sett är svaret negativt. Men det finns en som är starkare och mäktigare än allt annat.
Arbetet stöter självklart på hårt motstånd i olika former. Djävulen vet att hans tid är kort och de personer som han har i sitt grepp släpper han ogärna. Det största motståndet har vi stött på från sammanhang som presenterar sig som kristna.
Utanförskapet ligger i själva evangeliet. Budskapet är stötande och kommer aldrig att i sin äkthet accepteras av den stora massan. Men samma budskap är befriande och förvandlande för dem som tar emot det i dess helhet.
Därför fortsätter vi frimodigt i Jesu namn med att predika förlåtelse i Jesus Kristus mitt i ”lort” och smuts. Det är den enda metoden som kan få Draken på fall och som gör honom totalt besegrad. I tron på vår Frälsare Jesus Kristus erbjuds alla att leva ett nytt och förvandlat liv.
Jonny Bjuremo,
präst i Värmland
Den som vill bidra till det nystartade diakonala arbetet i Karlstad, kan sätta in pengar på Petrushjälpens bankgiro nr 628-3956.
Swish 123 445 32 21
PG 11 36 63-9
BG 5210-8131
Mer info under Stöd oss
Våra församlingar finns utspridda i Sverige. De är i varierande storlek och sammansättning. Gemensamt för dem att Guds Ord står i centrum, och sakramenten förvaltas.