Genom lidande och död, till härlighet

2 mars, 2024

Genom lidande och död, till härlighet. Det är kulmen i den del av kyrkoåret som det här numret av sändebrevet täcker (2 sönd. i fastan t.o.m. 4 sönd. i påsk). Jesus går för att fullborda sin frälsningsgärning. För att lida, dö och uppstå.

Genom lidande och död…

Jesus kom inte för att upphäva, utan för att fullborda det Gamla Förbundet, till varje punkt och prick (Matt 5:17-18). Det innebar att han skulle hålla hela Guds lag, utan minsta fel eller avsteg. Och det gjorde han. Men det innebar också att han skulle ta på sig skulden för alla brott som någonsin begåtts mot Guds lag. Alla brott som hade begåtts ditintills, som då begicks och som någonsin skulle komma att begås. Profeten Jesaja säger ”all vår skuld lade Herren på honom” (Jes 53:6). Det var för så mycket han led. För all vår skuld.

Och det var ett verkligt lidande. När han blev slagen och spottad på (Matt 26:67) då led han. När kronan av törne sattes på hans huvud (Matt 27:29; Joh 19:2) då led han. När vakterna misshandlade honom (27:30; Mark 15:19) då led han. När han bar sitt kors (Joh 19:17) då led han. När spikarna trängde igenom hans händer och fötter, ut på andra sidan, in i korsets trä (Luk 23:33; Joh 19:18; Mark 15:24-25; jfr Matt 27:35) då led han. Och till sist sade han ”det är fullboradt”, sedan dog han (Joh 19:30).

Och något av det mest anmärkningsvärda med detta är, att han gjorde det istället för oss. Det var våra sjukdomar han bar, våra smärtor tog han på sig (Jes 53:4). Han bar synderna i sin egen kropp (1 Petr 2:24). Det lidande han led, det led han istället för oss. Ja, istället för alla människor. Och den död han dog, den dog han istället för oss och för alla människor.

älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv (Joh 3:16).

Här kan du se att Jesus faktiskt också har lidit och dött för dig. Även om du skulle vara i aldrig så mörkt och ont tvivel. Jesus har utgetts för världen, hela världen och alla människor i den, därmed har han lidit och dött, också för dig. Och tagit all din synd och skuld på sig.

…till härlighet

Men det slutar inte i graven. På tredje dagen uppstod han (Matt 28:1-9; Joh 20:1-16). Han är inte längre död. Han har besegrat själva döden och uppstått för vår rättfärdiggörelses skull (Rom 4:25). Du död, var är din seger? Du död, var är din udd? (1 Kor 15:55). Det är inte tomma ord. Det är på riktigt.

Det är på riktigt när det handlar om Jesus. Döden kunde inte behålla honom. Och det gäller också var och en som tror på honom. Jesus har besegrat döden och uppstått kroppsligen till härlighet. Därför kommer också alla som tror på honom uppstå med sina kroppar till härlighet och evig salighet. Det är slutdestinationen för alla som genom tron har Jesus till sin Herre och Frälsare.

Och den tron får vi genom Guds ord. Genom att läsa och höra det. Så låt oss läsa och höra Guds ord. Så att Herren får ge oss, väcka, stärka och förnya vår tro på honom som själv är Frälsaren. På Jesus Kristus, som gick genom lidandet och döden, till härligheten. Härligheten som också är slutmålet för alla som tror på honom.

Av Oscar Wessman | Foto: www.pixabay.com