Kärlekens väg

26 februari, 2022

Rubriken på Fastlagssöndagen är tilltalande och varm. Vi önskar väl alla att kunna vandra kärlekens väg genom livet, och att människor vi möter också skulle göra det? Att både våra egna och andras liv skulle präglas av kärlek och omsorg om medmänniskan. 

När vi nu går in i fastetiden handlar budskapet inte i första hand om vår kärlek, som ofta är bristfällig, utan om Kärlekens väg som Gud gick för att rädda oss från evigt mörker. Aposteln Johannes är tydlig med att det är den verkliga kärleken: Detta är kärleken: inte att vi har älskat Gud, utan att han har älskat oss och sänt sin Son till försoning för våra synder (1 Joh 4:10).

Några greker kom till Filippus och sa: Herre, vi vill se Jesus (Joh 12:21).När Jesus fick höra om det, bad han dem inte att hämta grekerna utan han började tala om sin död. Han talar om vetekornet som måste läggas i jorden och dö för att bära rik frukt, om att en dom skulle gå över världen när han led och dog på korset och att djävulen skulle skulle kastas ut från himlen i kraft av hans försoning. Genom att bli upphöjd på korset skulle Jesus dra alla till sig. 

Vi vet inte vad dessa greker hade för tankar eller förväntningar inför att möta Jesus, men deras bön kan vi gärna ta efter. Låt det bli vår bön under fastetiden: Herre, vi vill se Jesus. Den helige Ande vill gärna svara på denna bön, och han hänvisar dig till Ordet och sakramenten. 

Genom evangeliet målar Den helige Ande Jesus för dig, så att du med trons ögon kan se honom under hans vandring till Jerusalem, när han i ångest inför att möta den helige Guden, som skyldig till dina och mina synder, svettas blod i Getsemane, när han som ett tyst och tåligt lamm möter anklagelserna (Jes 53:7), när han hänger under Guds förbannelse på korset och dör den död du och jag förtjänade. 

Den helige Ande visar dig att Jesus fullbordade allt som behövdes för att du skulle bli Guds barn och få del av det eviga himmelska livet. Han vill också påminna dig om att när Jesus gav upp andan, hade han tömt vredesbägaren och kunde gå in i friden hos sin Fader. Därför kan du som tror på Jesus se fram emot att också få gå in i den gemenskapen när du lämnar detta jordelivet. Slutligen vill han påminna dig om att Jesus uppstod på tredje dagen och att du som är förenad med honom genom dopet och tron därför också kommer uppstå med förhärligad kropp på den yttersta dagen. 

Om vi ber, Herre, låt oss se Jesus, och också låter den helige Ande måla Jesus för oss genom Guds ord, så kommer fastetiden som ligger fram-för bli en verkligt välsignad tid. När vi får se Jesus vandra kärlekens väg, gör det också något med oss här och nu. Önskan och längtan om att få gå kärlekens väg till våra medmänniskor väcks och stärks. Den kärlekens väg handlar både om att ge medmänsklig omsorg och hjälp och om att genom vittnesbördet peka på Jesus och be om att andra också ska få se Jesus. 

Gunnar Andersson
Ansvarig pastor, Johannes församling