Biskopen har ordet – December 2021

20 december, 2021

”Tar det aldrig slut?” Så tänker och känner många av oss när vi hör om nya smittvågor i pandemins spår. Restriktioner stryks och kommer tillbaka. Hur länge skall det hålla på? Tar det aldrig slut? Alfa, beta, delta … omikron. Snart har nya virusvarianter täckt upp hela det grekiska alfabetet. När viruset kommer till Omega måste  det vara över. Eller? Det går ju förstås att fortsätta med det hebreiska alfabetet och det kyrilliska och det latinska. Då kan det ju hålla på ett tag till, fast vi hoppas att det snart är över och vi kan lämna denna period bakom oss. 

Vad vill Gud säga oss, när han uppenbarligen låter detta komma över både onda och goda, över både rättfärdiga och orättfärdiga? Det finns inget enkelt svar på den frågan, men en sak måste vi hela tiden komma ihåg. Vi ska vara vända mot Gud i Bibel och bön. Vi ska söka Guds ansikte, som är Jesus Kristus. Där skall vi vara stilla och lyssna till vad Herren lägger på hjärtat. 

Vi har blivit påminda om att det är viktigt att fira gudstjänst, trots svårigheter och begränsningar. Vi behöver det mötet med Herren. Vi behöver varandras gemenskap. Vi har blivit påminda om att det är viktigt att fira Herrens Heliga Nattvard, där Kristus själv är och vi blir ett med honom. 

Vi har fått lära oss hänsyn och ansvarstagande. Och det är goda saker. Men när nya virusvarianter och nya pandemivågor hotar kan vi lätt fråga oss: ”Tar det aldrig slut?”

En sak tar aldrig slut och det skall vi vara väldigt glada för. Det är Guds nåd och barmhärtighet. En av dessa Bibelkörer, som jag var med och sjöng mycket i min ungdom, ringer i mitt huvud: ”Din trofasta kärlek aldrig oss lämnar. Din barmhärtighet, den kan aldrig ta slut. Den är ny varje morgon, ny varje morgon, stor är din trofasthet min Gud! Stor är din trofasthet!” Lär dig orden utantill, så kan de ringa i ditt huvud också. Var lyhörd för vad Guds Ande vill påminna om. ”Hör vad Anden säger till församlingarna!”

Slår vi upp vår Bibel läser vi i Klagovisorna 3:22-23: ”Herrens nåd är det  att det inte är ute med oss, ty det är inte slut med hans barmhärtighet. Den är var  morgon ny, ja, stor är din trofasthet.”

Hälsningar

+ Bengt Ådahl

Missionsbiskop