Biskopen har ordet – Juni 2022

18 juni, 2022

GLAD SOMMAR önskar jag er alla. Vi hoppas att den skall bli fin. Inför sommaren finns ofta förväntningar och förhoppningar. Jag ger dig ett bibelord, som du får ta med dig in i sommaren: Du omsluter mig på alla sidor och håller mig i din hand (Ps 139:5). Är jag i Guds hand blir allt bra, hur det än blir!

Nyligen fick jag följa Missionsprovinsens Senior Cleri, prosten Ingvar Hermansson, till gravens vila på Horreds kyrkogård. Ett långt missionärsliv är avlutat och en kämpe för Missionsprovinsen har fått komma hem till sin Herre. Ingvar var min svärfar, så vi har känt varandra länge. Den biskopsstav, som jag som biskop använder, har han själv gjort. 

Jag, och min hustru Ann-Mari, gjorde efter Påsk en mycket angelägen resa till Västerbotten och Norrbotten. Tillsammans med den nyutnämnde stiftprosten David Appell genomförde vi en innehållsrik resa. Den tog oss ända upp till Pajala, där Missionsprovinsens nordligaste gudstjänstgemenskap numera firar gudstjänst, med Anders Alapää som präst. Mässa på lördagseftermiddagen i Hertsökyrkan i Luleå med Torbjörn Lindahl som assistent, Högmässa i Sackeuskyrkan i Umeå på söndagen, Veckopredikan på Fridhem i Vännäs, där jag mötte prästerna Jan Ulrik Smetana och Daniel Brandt, var viktiga punkter på programmet.  Värdefulla samtal med Fridsförbunden i Luleå ägde rum. Det blev många minnesvärda möten med fina kristna människor i olika sammanhang. Där Kristi kropp möts, där uppstår en sann gemenskap. 

Läget i vår omvärld är fortsatt allvarligt. Invasionen av Ukraina fortsätter, tyvärr. Helt obegripligt invaderas landet av ryska soldater. Kriget fortsätter. Lidandet fortsätter. Antalet gravar växer. Människors bostäder bombas sönder och samman. Och det bara fortsätter. 

Det finns en risk att vi blir vana vid bilderna i nyheterna, att vi blir avtrubbade. Vi har sett samma sak så många gånger nu. Det onormala och vidriga blir en normalitet. Så får det inte bli! 

Vi har vårt kristna ansvar att hålla ut i bön. Vi ska be för våra bröder och systrar i tron, som samlas i kyrkor och hem och ber. Med dem delar vi tron på vår Frälsare och Herre Jesus Kristus. Vi är tillsammans olika lemmar på Kristi kropp. Om en lem lider, då lider också de andra. Där går Kristus med oss. 

Sommarhälsningar

+Bengt Ådahl
Missionsbiskop